Un nou tip de explozie cosmica

Cercetatorii au descoperit un nou tip de explozie cosmica, de 10 ori mai energica decat o supernova.

Pana de curand se considera ca fuziunile de stele neutronice sunt singura modalitate prin care se pot produce elementele grele (mai grele decat zinc-ul). Aceste fuziuni presupun intrepatrunderea ramasitelor a doua stele massive dintr-un system binar (un sistem solar cu doi sori).

Insa noi cunoastem deja faptul ca elementele grele au fost produse la scurt timp dupa Big Bang, atunci cand universul era foarte tanar. In acea perioada nu trecuse destul timp inca pentru ca fuziunile stelelor neutronice sa poata macar avea loc. Prin urmare, este nevoie de o alta sursa pentru a explica prezenta elementelor grele timpurii din Calea Lactee.

Descoperirea unei stele antice SMSS J2003-1142 din haloul Caii Lactee – reprezentand zona sferica ce inconjoara galaxia – pune la dispozitie prima dovada pentru o alta sursa a elementelor grele, ce include uraniul si posibil aurul.

Intr-un studiu publicat in revista Nature, s-a aratat ca elementele detectate in steaua SMSS J2003-1142 au fost produse nu printr-o fuziune a unor stele neutronice, ci prin colapsul si explozia unei stele rapid rotitoare, cu un camp magnetic puternic si o masa de aproximativ 25 de ori mai mare decat cea a soarelui.

Aceasta explozie se numeste “hypernova magnetorotationala”.

Scenariul stelelei care se prabuseste, este unul dintre principalii concurenti la cauza exploziei de raze gamma.
Dr. Stan Woosley de la Universitatea din California din Santa Cruz a propus teoria colapsului in 1993.
Conceptul artistic alaturat despre modelul colapsar arata centrul unei stele pe moarte prabusindu-se cu cateva minute inainte ca steaua sa implodeze si sa emita o explozie de raze gamma care este vazuta in tot Universul. Credit: NASA / Dana Berry

Alchimie cosmica

A fost recent confirmat faptul ca fuziunile stelelor neutronice reprezinta intr-adevar o sursa a elementelor grele din galaxia noastra. Precum sugereaza numele, aceste fuziuni se petrec atunci cand doua stele neutronice dintr-un system solar binar se contopesc intr-un eveniment foarte energic numit “kilonova”.

Totusi, modelele existente ale evolutiei chimice a galaxiei noastre indica faptul ca fuziunile stelelor neutronice nu ar fi putut produce, de sine statatoare, tiparele specifice ale elementelor observabile in multiplele stele antice, inclusive SMSS J2003-1142.

 

O relicva a unui Univers timpuriu.

Steaua SMSS J2003-1142 a fost observata pentru prima oara in anul 2016 din Australia, din nou apoi in Septembrie 2019, utilizandu-se un telescop din Observatorul Sud-European din Chile. Prin aceste observatii a fost studiata compozitia chimica a stelei, analiza ce a revelat un continut de fier de aproximativ 3000 de ori mai scazut decat cel al soarelui nostrum. Cu alte cuvinte, SMSS J2003-1142 este o stea chimic primitiva, elementele obsevate fiind cel mai probabil produse de o singura stea parinte, la putin timp dupa Big Bang

Modelul hypernovelor magnetorotationale asigura nu doar un context mai bun pentru potrivirea datelor, ci poate explica si compozitia stelei SMSS J2003-1142, printr-un singur eveniment. Este posibil ca fuziunile stelelor neutronice impreuna cu hypernovele magnetorotationale sa explice, in unison, modalitatea prin care s-au format toate elementele grele din Calea Lactee.

Descoperiri noi pe baza unor cunostinte mai vechi, un tipar care pare sa dea succes in majoritatea domeniilor.

 

Tu ce schimbari ai fi in stare sa faci pentru a avea succes?

09
Iul
2021