Verile din emisfera Nordica vor putea ajunge sa dureze jumatate de an pana in 2100
Poate nu mai traim toti pana 2100 insa cred ca meritam sa stim ce le-ar putea rezerva viitorul planetei stranepotilor nostrii si cum li s-ar putea schimba viata.
In absenta eforturilor pentru atenuarea schimbarilor climatice, veri ce dureaza sase luni pot deveni noua normalitate in emisfera nordica pana in anul 2100, in lumina unui nou studiu efectuat. Aceasta schimbare ar avea probabil un impact extins asupra agriculturii, sanatatii publice si a mediului, conform autorilor studiului.
In anii ’50 in emisfera Nordica, cele patru anotimpuri se declansau intr-o maniera previzibila si intr-un ritm relativ stabil, insa schimbarile climatice provoaca modificari dramatice si imprevizible la durata si debutul anotimpurilor, lucru ce poate deveni mult mai extrem intr-un scenariu climatic in care nu se iau masuri adecvate.
“Verile devin mai lungi si calde in timp ce iernile devin mai scurte si mai calde datorita schimbarilor climatice”, a declarant Yuping Guan, un oceanograf de la Laboratorul de Oceanografie Tropicala de stat, Institutul de Oceanologie a Marii Chinei de Sud, Academiei Chineze de Stiinte si autorul principal al noului studiu publicat in Geophysical Research Letters.
Guan a fost inspirat sa investigheze schimbarile climatice la ciclul sezonier in timp ce era mentorul unui student in cadrul licentei, de altfel si coautorul studiului, Jiamin Wang. “Des cautam rapoarte de vreme nonsezoniere, spre exemplu primaveri false sau ninsori in mai,” a declarant Guan.
Cercetatorii au folosit date istorice climatice, zilnice, incepand cu anul 1952 pana in 2011, pentru a masura schimbari in durata si debutul celor patru anotimpuri in emisfera Nordica. Ei au definit debutul verii ca fiind inceputul celor mai calde temperaturi (25 %) din acea perioada, si debutul iernii cu inceputul celor mai reci temperaturi (top 25%) din perioada respective. Urmatorul pas a fost stabilirea unor modele de schimbare climatica, pentru a putea prezice modul in care anotimpurile se vor schimba in viitor.
Noul studiu a revelat ca, in medie, verile s-au lungit de la 78 pana la 95 de zile intre anii 1952 si 2011 in timp ce iernile s-au scurtat de la 76 la 73 de zile. Primavara si toamna s-au scurtat si ele de la 124 la 115 zile, respectiv de la 87 la 82 de zile. In consecinta primavara si vara incepeau mai devreme in timp ce toamna si iarna incepeau mai tarziu. Regiunea Mediteraneeana si Platoul Tibetan au experimentat cele mai dramatice schimbari in ciclurile lor sezoniere.
Daca aceste tendinte continua fara niciun efort inspre atenuarea schimbarilor climatice, cercetatorii prezic ca pana in anul 2100, iarna va dura mai putin de doua luni iar primavara si toamna cele de tranzitie se vor scurta si ele.
„Studii numeroase au aratat deja ca anotimpurile schimbatoare provoaca semificative riscuri de mediu si sanatate,” spune Guan. Spre exemplu, pasarile isi schimba tiparele de migratie si plantele infloresc in perioade diferite. Aceste schimbari fenologice pot crea raporturi nepotrivite intre animale si sursa lor de hrana, destabilizand comunitatile ecologice.
Schimbarile sezoniere de altfel pot avea un impact negativ dramatic asupra agriculturii, in mod particular atunci cand primaverile false sau ninsorile tarzii afecteaza mugurii plantelor.
Schimbarile in media inceputului si a lungimi celor 4 sezoane in emisfera nordica la latitudini mjloci, pentru anii 1952, 2011 si 2100
In extreme
Schimbarile anotimpurilor pot rezulta in alte evenimente meteorologice severe, a declarat Congwen Zhu, un cercetator al musonilor de la Academia Chineza de Stiinte Meteorologice din Beijing, care nu a fost implicat in noul studiu.
„Verile mai calde si mai lungi vor suferi evenimente caracteristice temperaturilor inalte mai frecvente si mai intense, in special canicule si incendii de padure. In plus, iernile mai calde si mai scurte pot cauza destabilizari care conduc deopotriva la ingheturi severe si furtuni de iarna.
Este dificil sa conceptualizam o marire medie cu 2 – 5 grade celsius, insa realizarea faptului ca aceste schimbari vor forta modificari dramatice asupra anotimpurilor probabil are un efect mult mai considerabil asupra felului in care percepem importanta unui efort activ inspre atenuarea acestor schimbari.