China ocheste peste 40 de lansari spatiale in 2021
China ocheste peste 40 de lansari spatiale in 2021, construirea unei statii spatiala nationala fiind o prioritate.
Unele natii de pe planeta aceasta sunt mai curajoase, altele mai bogate insa China niciodata nu sta pe loc indiferent de situatie, nici un tsunami, cutremur sau chair pandemie globala par sa nu descurajeze aceasta natie in a-si atinge telurile.
China intentioneaza sa desfasoare peste 40 de lansari spatiale in 2021, constructia primei statii spatiale a tarii fiind prioritatea sa principala, a declarat miercuri -China Aerospace Science and Technology Corp (CASC), principalul contractor de rachete interne.
In Cartea Albastra din 2020 a activitatilor stiintei si tehnologiei aerospatiale a Chinei, publicata miercuri la o conferinta de presa, CASC a declarat ca parti ale statiei spatiale, inclusiv cabinetul central Tianhe, navele spatiale cargo Tianzhou-2 si -3 si Shenzhou-12 si -13 nave spatiale cu echipaj, vor fi trimise in spatiu in 2021.
Tot in Cartea Albastra sunt planificate alte șapte lansări comerciale, care vor fi deschise utilizatorilor de pe piață care doresc să trimită sateliți de dimensiuni micro și mici în spațiu.
China a efectuat 39 de lansari in 2020, trimitand 89 de nave spatiale in spatiu si depasind recordul pentru greutatea totala la 103,06 tone, o crestere de 29,3% fata de anul precedent. Numarul lansarilor spatiale din China si greutatea incarcaturilor utile in 2020 s-au situat pe locul al doilea in lume dupa SUA, marcand pasi majori in explorarea spatiala.
Cartea Albastra prezinta multe informatii despre planurile si eforturile Chinei in contruirea statiei spatiale, de exemplu cea mai noua racheta purtatoare a Chinei, varful de gama Long March-5B si-a efectuat cu succes zborul de debut in mai, trimitand ansamblajul unei variante de test a viitoarei generatii de nave pilotate de om, impreuna cu o incarcatura de test spre orbita stabilita.
Testul a deschis capitolul oficial al constructiei statiei spatiale din China, care ,,pune bazele solide pentru o viitoare aterizare manuala pe Luna fara efort.”
In timpul zborului experimental, China a efectuat o serie de experimente spatiale, cum ar fi prima incercare de imprimare 3D pe orbita, care a avut ca scop studierea fezabilitatii productiei ,,auto-realizate” in spatiu pentru a aborda problema liniilor lungi de aprovizionare in timpul misiunilor de explorare si analiza.
Prima misiune lunara de recuperare a probelor lunare a Chinei, Chang’e-5, si-a incheiat calatoria pe 17 decembrie 2020, dupa o aventura de 23 de zile catre corpul celest vecin, aducand inapoi 1.731 grame de soluri lunare si astfel China a devenit a 3-a tara care a adus cu succes mostre lunare inapoi pe Pamant dupa SUA si fosta Uniune Sovietica.
Fiind una dintre cele mai complexe si provocatoare sarcini din istoria aerospatiala a tarii, Chang’e-5 a realizat mai multe performante, inclusiv prima decolare de pe suprafata lunara si prima intalnire si andocare pe orbita lunara.
Interpretare artistica pentru Statia Spatiala Chineza
Oricat de impresionante sunt realizarile, analistii spatiali chinezi observa ca raman unele lacune tehnologice in domeniu in comparatie cu SUA. Song Zhongping, expert in industria aerospatiala si comentator TV, a declarat miercuri pentru Global Times ca SUA este inca forta principala in cursa globala de explorare spatiala.
„In anii 1960, americanii au inceput primii. Datorita unei baze stiintifice relativ puternice care a pus bazele dezvoltarii aerospatiale, SUA au format un mod mai matur si echilibrat, cu NASA conducand programele spatiale nationale si Elon Musk conducand in zone comerciale din industria aerospatiala. „
Cu toate acestea, el a mentionat ca, China si-a dezvoltat propria cale, diferita de americani.
,,Am trasat planul pentru viitoarele misiuni spatiale in ansamblu si apoi l-am impartit in parti, care vor fi realizate pas cu pas intr-un mod eficient si constant.”
China s-a angajat si in proiecte multiple de cooperare spatiala cu tari, inclusiv Argentina, Etiopia, Egipt si alte tari din initiativa Belt and Road. Au fost implicate diverse tipuri de cooperare, cum ar fi exporturile prin satelit, cercetarea si dezvoltarea cooperativa, lansarile de satelit si serviciile de aplicatii.
Chiar mai interesant pentru fanii spatiului din intreaga lume si nu numai, China a inceput calatorii pe Luna si Marte in 2020, sugerand increderea mare a Chinei in domeniu dupa ani de eforturi.
Primul proiect de explorare pe Marte al tarii, Tianwen-1, care are o misiune tripla de orbitare, aterizare si deplasare intr-un singur zbor, a inceput o calatorie catre Planeta Rosie pe 23 iulie 2020.
Dupa ce a zburat in spatiu un numar de 215 de zile, la aproximativ 212 de milioane de kilometri de Pamant, a intrat cu succes pe orbita Martiana miercuri si va ramane acolo alte trei luni, cu toate incarcaturile utile pornite pentru studii stiintifice, inainte de a atinge solul planetei rosii, a declarat intr-un comunicat trimis catre Global Times, Administratia Nationala Chineza a Spatiului.